luni, iulie 24, 2006

Despre frumos...

Frumosul e categoria fundamentala a esteticii care apare ca o realitate imposibil de clasificat. El se leaga de idei precum stralucirea, armonia. La Kant, frumosul este "ceea ce place fara nici un interes", pentru Hegel, este "intruchiparea sensibila a ideii".
Iata, asadar, un cuvant folosit zilnic si obsesiv de marea majoritate. Un cuvant care s-a demonetizat nu atat frecventei folosirii, ci mai degraba asocierii lui cu lucruri... urate. In vederea stabilirii fondului problemei care sta la baza ultimii idei, termeni ca "misto", "cool", "beton", "marfa", "tzeava", "super", "foarte tare" etc, exprima in mintea utilizatorilor exact definitia frumosului. Astfel, masina vedetei este beton si super misto, hainele create de Versace sunt cool. Nu contest cantitatea de frumos din designul unei masini sau croiala unei haine, ori structura unui imobil, dar am impresia ca termenul devine din ce in ce mai fad. In zilele noastre putine femei sau fete sunt frumoase, mai des ele sunt (abject exprimat) bune si sexy. Majoritatea nu mai considera o opera de arta (un tablou, o sculptura) frumoasa dintr-un cumul de puncte si idei, ea este marfa sau naspa.
Sfarsit: fiecare vede frumosul cum vrea el, dar nu mai folositi "Ce e frumos si Lui Dumnezeu ii place" din doua motive: primul, pentru ca habar nu aveti ce e frumosul, si al doilea pentru ca Lui Dumnezeu nu-i plac Maybachurile sau pitipoancele cu fuste scurte!

Truisme sau nu...

22 de comentarii:

  1. Păi asta ar însemna că şi urîtul e imposibil de clasificat,nu?
    Nu îmi place cînd cuvîntul e folosit ironic "ce frumos!", deşi îmi mai scapă şi mie...

    RăspundețiȘtergere
  2. uratul e si el o categorie estetica, deci o fi la fel de greu de clasificat; este fratele frumosului:P

    RăspundețiȘtergere
  3. Corectare (pt greseala imi cer scuze): ultimii = ultimei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Corect! Dar nu crezi că mulţi folosesc alţi termeni decât "frumos" pentru că suna aiurea? Din unele puncte de vedere limba română îi depaşită... Daca am folosi aşa des cuvântul "dulce" cât de des îl folosesc americanii nu am suna stupizi? De multe ori ne este mai la îndemână să folosim cuvinte împrumutate din engleză pentru că nu sună aşa stupid. Deci concluzia e că de multe ori anumite cuvinte în limba română sună mult prea banal şi dacă sunt spuse pe un anumit ton chiar ironic.

    RăspundețiȘtergere
  5. ceva legat de frumos la kant... frumosul este ceea ce place dezinteresat, intr-un fel e admiratie gratuita. cu toate acestea el este interesant - ceva frumos provoaca mereu interesul celor care admira. din aceasta perspectiva, ne intereseaza ceva care este lipsit de obiect, ceva neinteresant.
    perspectiva asta kantiana este ca o nuca in perete. frumosul este in primul rand sentiment, chemare inspre ceva anume. kant spune tocmai contrariul. el incearca sa scoata orice urma de subiectiv din trairea frumosului, incearca sa formalizeze aceasta categorie (daca se poate, sa admiram ceva care este stabilit si nu simtit frumos). totusi, el ar avea si putina dreptate pentru ca a observat ca frumosul nu trebuie vazut/"stabilit" prin prisma unor "nevoi" imediate (sau trupesti, dupa mine)
    apoi, hegel. sunt foarte multi care ii aproba ideile (si care implicit doresc sa i le cizeleze), dar sunt la fel de multi care il contesta. personal, dupa ce am citit popper - societatea deschisa - nici nu am mai vrut sa aud de hegel (hegel, intr-un limbaj brutal pe care nu pot sa nu il folosesc, face trotuarul imperiului pe atunci prusac).
    apoi: nu doar cuvantul "frumos" si-a pierdut orice inteles (a devenit fad). sunt si alte cuvinte (cel putin unul, la care ma gandesc eu) care sunt folosite in contexte complet... anapoda, ca sa spun asa. asta este o urmare acaracterului arbitrar a cuvantului, a faptului ca un cuvant este o simpla conventie/o abstractie/o forma pe care noi o umplem cu ce vrem. si nu depinde de noi ce anume vrem sa zicem, cat mai ales ce anume vrea/poate celalalt sa inteleaga.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu cred ca mai putem vorbi despre estetica ca si ceva stabil. Estetica se redefineste mereu, iar daca noi consideram ceva frumos, poate pentru cel de langa mine care mananca seminte este un lucru indiferent si mai mult, poate chiar urat.
    Desigur, sunt adepta unor reguli precise si clare in ceea ce priveste estetica. Insa nu mai exista. Regulile esteticii au explodat odata cu secolul 20 si cu aparitia simbolismului, a parnasianismului si a curentelor moderne si post-moderne. Tentativa de reinoire a "trendului" este permanenta si s-a manifestat in continuu. Chiar daca Renasterea preia idei din Grecia sau Roma antica, acestea sunt percepute altcumva si complet diferite la substanta. Estetica cred ca la asta se rezuma acum: la indefinibil, la relativism si la toleranta marita. Multe sunt respinse dar in acelasi timp, odata cu trecerea timpului sunt acceptate ca exitand, cateodata sunt permise comentarii asupra lor si in final sunt incluse in circuitul cultural al unei tari. Ia de exemplu manelele: la inceput au fost specifice rromilor, blamate, apoi au prins la oamenii mai saraci cu duhul, continuand sa fie blamate. Si mai apoi au prins la marele public consumerist si cu toate ca inca sunt blamate, cei care le blameaza sunt atat de putin si atat de insignifianti pentru public incat nici nu conteaza.
    Estetica a murit. Salasluieste inca in sufletul meu undeva, dar a murit...

    RăspundețiȘtergere
  7. cand a fost estetica stabila? :p
    si, apoi, iti trebuie o anumita formare/inclinatie spre frumos pentru a-l vedea si a nu-l confunda cu vreun kitsch. nu oricine poate admira o opera.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu prefer sa fiu ceva mai abstract si de asemenea ceva mai impartial in a clasifica ceva anume ! Cine poate trage o linie intre frumos si urat ? Cine este cel care decide intre chici si bun gust ? Cu ce drept ? Poate ca ce este frumos ptr mine ca individ, este urat ca si tine ca individ, urasc aplatizarile si felul asta de a vedea lucrurile. Urasc 90-60-90 si alte criterii dupa care se masoara frumusetea ...
    Frumos este ceea ce crede fiecare dintre noi, cati oameni atatea opinii, restul ce ne baga cineva pe gat si in constiinta, sunt doar niste standarde impuse ...
    Si ramane intrebarea ...
    Cine are dreptul sa traga linie intre ce este frumos si ce este urat, si pe baza a ce a tras aceasta linie ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Tocmai fiind o abstracţiune, "frumosul" dă naştere la clişee, discuţii, reinterpretări. Ştiu eu pe cineva care spune "feriţi-vă de cuvinte măreţe". Şi aşa e, ce capacitate de sinteză trebuie să ai, ca să spui într-un cuvînt ceea ce nu-ţi ajunge să spui într-o carte. sau în mai multe.
    anatropos, poate că numai legate între ele cuvintele se mai încarcă, se umplu, şi nu doar ca insule plutitoare.

    RăspundețiȘtergere
  10. pai, si nu este posibil sa interpretezi cuvintele, luate impreuna (la asta ma refeream si eu, si nu la cuvinte disparate ), asa cum te duce mintea si asa cum nu ar trebui?
    eu cred ca s-ar putea, si cred ca sunt destule exemple.

    RăspundețiȘtergere
  11. Aşa e, şi cînd îi duce mintea pe mai mulţi în acelaşi loc, se creează o nouă definiţie prin uz. Eu spuneam că există în relaţionarea dintre cuvinte o tensiune care dă sensul. Sau ar trebui să existe. Dar pornisem de la frumuseţe...:)

    RăspundețiȘtergere
  12. off: andrei, cum fac sa postez si eu niste melodii? poti sa imi spui, pls.?

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  14. Iti faci un cont aici : http://www.radioblogclub.com/, downloadezi Radio.blog.2.5, dupa care urmezi instructiunile.
    Am impresia ca trebuie sa ai un server unde sa faci upload-ul la piesele care vrei sa le pui.
    Succes !

    RăspundețiȘtergere
  15. intr-adevar, nu e nimic mai relativ decat frumosul.care de mult ori nu inseamna dkt conformism si uniformizare. Tot la ora dnei Nadler ( :p) am facut cunsotiinta cu urm afirmatie a lui Blazac: "Toate femeile frumoase sunt la fel". (sic!)
    si pentru modul in care a fost perceput frumosul de'a lungul timpului este in librarii Istoria frumusetii (sper k tin minte bine titul), intr-o editie ingrijita de Umberto Eco..seems interesting to me..ganditi-va numai cata diferenta intre formele rubensiene la mare pret la acea vreme shi 90-60-90..

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu cred ca se poate da o definitie "frumosului".Intr-adevar in utltimul timp se creeaza tot mai des confuzii referitoare la aceasta "calitate".Oricum...pot spune cu sinceritate ca in opinia mea frumusetea e un lucru cat se poate de superficial din cauza naturii sale schimbatoare.
    Ai intr-adevar pareri bine-stapanite si personalitate bine formata.(nu degeaba iti place Tudor Gheorghe:P)Cu bine.

    RăspundețiȘtergere
  17. si daca e schimbatoare, inseamna ca e superficiala (frumusetea)? mie mi se pare care ar putea fi si un semn de prea mare complexitate pentru ca niste 13% (cum suntem noi, oamenii) sa o inteleaga... (de unde si faptul ca il consideram schimbator)

    RăspundețiȘtergere
  18. ce este frumusetea?fiecare priveste frumusetea din prisma sa.frumusetea presupune si ea niste conditii,cum ar fi:conditia de a fi educati in considerarea frumosului.kitchul este aparenta,insa unii vad cva frumos in el.pentru a putea sesiza frumosul inalt este necesara o anume instruire.nu poate fi aplicat principiul "nu-i frumos ce e frumos,e frumos ce-mi place mie".fara aceasta educatie,frumusetea adevarata trece neobservata.acum imi pun intrebrea:ce poate vedea asa frumos un om, la o perna rosie in forma inimii pe care scrie "i love you",de ex??Unde-i profunzimea aici?
    In al 2-lea rand,conditia moralei...de exemplu,daca este vb despre niste oameni cu fapte extrem de grave(in sensul rau),cum ar fi niste condamnati,un criminal.se pune intrebarea:stiu acestia ce este frumosul?poate ca daca ar constientiza ce este frumosul,nu l-ar mai sacrifica.
    Si o a treia conditie este de a avea spirit artistic.aici este vorba de mostenire.unii oameni mostenesc simtul estetic si au talentul de a exprima,de a descrie frumusetea sub diverse forme:prin pictura,sculptura,muzica,literar,arhitectural,etc. .......well....dupa parerea mea....frumusetea adevarata inseamna profunzime,mister,ceva care iti trezeste sentimente.

    RăspundețiȘtergere
  19. frumusetea este arta traita pe deplin si inabusita de privelegiile lucrurilor din vechime

    RăspundețiȘtergere