duminică, iulie 23, 2006

Pentru tara...


Am impresia ca sunt inconjurat de oameni -romani- nepasatori. Oameni care nu cunosc sau ignora istoria propriei tari. "Ei bravos, mare descoperire..." veti zice.
Discutam ieri cu un amic pe tema facultatilor, a locurilor de munca si, inevitabil, discutia a extrapolat la UE. Baiatul este sustinator al "europenizarii", al functionarii comunitare si imi explica multitudinea de avantaje datorate Uniunii. Printre altele, a adus aminte de istorie, cum ca, din cele mai vechi timpuri, romanii au simtit nevoia unor aliante, au avut nevoie de ajutor extern, au cautat tot timpul un gigant care sa ii apere si cu ajutorul caruia sa prospere. De acord, privit prin prisma micimii formatiunilor romanesti in raport cu mari puteri precum Imperiul Tarist, Imperiul Otoman, Austro-Ungaria, Germania, mai tarziu, in perioada de beligeranta a secolului al XX-lea.
Din alt punct de vedere condamn viziunea amicului si a celorlalti care nu iau in calcul trei mari criterii: limba, religia (ortodoxismul) si dragostea, eagerata uneori, pentru glie. Nu pot spune ca un Carol I sau puteri precum Antanta nu au reprezentat mult pentru tara, dar nici nu pot uita de rolul pe care l-au avut cei trei factori in crearea si apoi avansarea in mai multe planuri a tarii noastre.
NU sunt impotriva sindromului actual care a cuprins mare parte a romanilor, numit UE, dar vreau doar sa mentionez faptul ca, pentru noi este la fel de importanta coeziunea si, corelativ, intelegerea si promovarea valorilor proprii (hai ca am fost patriot :D).

M-am detasat de marlania si prostia contemporane, am apartinut unei mici declaratii de conservatorism nationalist, vad Romania in Uniunea Europeana aderand la 2008, integrandu-se in 2050.

9 comentarii:

  1. romania e tara oamenilor ospitalieri totusi :))

    RăspundețiȘtergere
  2. limba, religia şi dragostea pentru glie sunt cauzele lui 2050? care sunt valorile proprii? Nu, nu sunt războinică, vreau doar să îţi ştiu părerea :)

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. merci de comment;
    2. cauzele lui 2050 (bine ar fi sa fie atat de aproape) deriva de la cele 3;
    3. valorile proprii sunt in primul rand date de oamenii de cultura ai tarii si apoi de cei cu principii (era sa zic unii politicienii, dar ma abtin)... ma opresc, desi sunt multe de zis, tocmai pt a nu cadea in penibilul campaniei realizate de tvr;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu neapărat ontopic: părţi din "Prezenţe româneşti şi realităţi europene" a lui Marino sunt foarte actuale şi mai zic cîte ceva de complexul provincialului.
    Dar cîţi din oamenii de cultură ştiu ce sunt ei şi la ce folosesc?

    RăspundețiȘtergere
  5. Indiferent cum, tot va trebui sa aderam. Cat despre integrarea propriu-zisa, sper sa intarzie cat mai mult. Noi si asa nu ne promovam valorile nationale, nu le cunoastem, nu cunoastem istoria, nimic, dar cunoastem ce manea a iesit pe piata si ce a mai facut Iri si Monica, Pepe si Oana si asa mai departe. Vai si amar de viitorul nostru. Sunt iar depresiva:(

    RăspundețiȘtergere
  6. Stau si ma intreb: ce valori sa promovam? ce branding de tara sa il pastram? CE VALORI PIERDEM? pentru de de fapt, nu pierdem nimic.... le-am pierdut deja de mult.

    RăspundețiȘtergere
  7. avem maneaua, cum nu avem nici o valoare? :))

    RăspundețiȘtergere